Kieliszek koktajlowy to symbol elegancji i wyrafinowania, który jest nieodłącznym elementem degustacji wyszukanych drinków. Ewolucja stylu oraz innowacje w sztuce barmańskiej przyczyniły się do powstania różnorodnych wariantów tego typu naczyń. W niniejszym artykule postaramy się przybliżyć historię kieliszków koktajlowych, ich zastosowania oraz najnowsze trendy w dziedzinie szkła barmańskiego.
Historia koktajli i szkła koktajlowego
Współczesne koktajle, czyli mieszanki różnych alkoholi, napojów bezalkoholowych i dodatków serwowano już w XVIII wieku w amerykańskich barach. Szeroką popularność zdobyły w wieku XIX, kiedy również w Europie zaczęto eksperymentować z różnorodnymi mieszankami w celu uzyskania wyjątkowych smaków. Koktajle alkoholowe można serwować w szklankach lub specjalnych kieliszkach. Jednym z najstarszych jest powstały w XVII wieku model coupé o szerokiej, zaokrąglonej czaszy. Początkowo wykorzystywano go do podawania szampana, a obecnie często wybierany jest jako naczynie na drinki mieszane z lodem, ale podawane bez niego, np. Daiquiri.
Odmianą kieliszka coupé jest naczynie o podwójnej czaszy nazywane coupette. Jak wyjaśniają eksperci z hurtowni Porcelana24, ten rodzaj szkła barmańskiego wykorzystywany jest przede wszystkim do serwowania Margarity oraz innych drinków na bazie tequili. Wśród znanych odmian naczyń koktajlowych na uwagę zasługuje również kieliszek do Martini. Ten rodzaj szkła charakteryzuje się szeroką czaszą w kształcie odwróconego stożka i znajduje wiele zastosowań. Wykorzystuje się go nie tylko do serwowania klasycznego Martini, ale również podawania koktajli takich jak Cosmopolitan czy Manhattan. Koktajle z kostkami lodu czy dużą ilością składników zazwyczaj podaje się w szklankach.
Innowacje w dziedzinie szkła barmańskiego
Wraz z rosnącym zainteresowaniem sztuką drinków, producenci szkła barmańskiego stawiają na innowacje i nowoczesne rozwiązania. Coraz popularniejsze stają się naczynia o nietypowych kształtach i wykonane z barwionego szkła. Interesującym modelem jest kieliszek koktajlowy z podwójnym dnem, który zapewnia wyjątkowy efekt wizualny, w szczególności, gdy drink jest podawany na mocno schłodzonym dnie. Szkło barmańskie wykonane jest zazwyczaj z wysokiej jakości kryształu, co przekłada się na trwałość kieliszka. Poza tym coraz częściej stosuje się technologię grawerowania laserowego, która pozwala na uzyskanie precyzyjnych wzorów i napisów na powierzchni szkła.
Kieliszek koktajlowy to jeden z ważniejszych elementów serwowania drinków. Dzięki innowacjom w dziedzinie szkła barmańskiego oraz dbałości o odpowiednie podanie drinków, naczynie to jest nie tylko funkcjonalne, ale również dekoracyjne.